Zwitserland

Wengen (CH)

Over ons Wengen (CH)

Wengen biedt een pure bergbelevenis. In het autovrije Lauberhorndorp, dat alleen toegankelijk is via de Wengernalp-spoorlijn, is ontspanning gegarandeerd, of je nu wandelt of geniet van de zon op de terrassen van hotels en restaurants.

Wengen is een bergdorp in het Berner Oberland in centraal Zwitserland. Gelegen in het kanton Bern op een hoogte van 1.274 m boven de zeespiegel, maakt het deel uit van de Jungfrauregio en heeft het ongeveer 1.300 inwoners die het hele jaar door wonen, dat op tot wel 5000 in de zomer en tot 10.000 in de winter kan optellen. Wengen organiseert in januari de klassieke Lauberhorn-skiraces van de FIS Alpine Ski World Cup.

Het is een van de weinige autovrije dorpen in Europa, hoewel er een paar servicevoertuigen, lokale boerderijvoertuigen en elektrische voertuigen zijn om van het ene naar het treinstation te taxiën. Dit zorgt voor een rustige sfeer in het hele dorp en vermindert het verkeerslawaai. Om ecologische redenen overwegen andere resorts om het autovrije voorbeeld te volgen. Over de vallei van Lauterbrunnen is ook Mürren grotendeels autovrij.

Wengen wordt bediend door de Tandradbaan systeem Wengernalpbahn (WAB), en het dorp is direct toegankelijk vanuit Lauterbrunnen, of met de trein van Grindelwald via Kleine Scheideg, evenals door een reeks van gondellift van Grindelwald via Mannlichen. In de Kleine Scheidegg, de bergpas aan de voet van de Eiger, Mönch en Jungfrau, moeten passagiers uitstappen en van trein wisselen om naar Grindelwald en Grund af te reizen. De treinverbinding van Lauterbrunnen naar het station van Wengen rijdt dagelijks van ’s morgens vroeg tot’ s avonds laat en is het meest intensief geëxploiteerde deel van de Wengernalpbahn. Er zijn dagelijks ongeveer 40 diensten tussen Lauterbrunnen en Wengen. Elke dienst kan uit maximaal 4 afzonderlijke treinen bestaan en rijden dicht achter elkaar omdat tijdens drukke perioden de geplande trein kan worden gevolgd door extra treinen, waardoor de capaciteit wordt geoptimaliseerd.

Een bijzonder cultureel kenmerk van Wengen is de zogenaamde “Pfeifende Lurch” (Duits voor “fluitende amfibie”). Het is een legendarisch wezen uit mythen en verhalen dat alleen in Wengen bestaat.

Meer dan 500 km gemarkeerde wandelpaden en 15 bergbanen in de nabije omgeving leiden naar de mooiste uitkijkpunten van de Jungfrau-regio; Neem bijvoorbeeld de klassieke panoramaroute tussen Wengen en de Kleine Scheidegg, die een bijzonder indrukwekkend uitzicht biedt op het rotsmassief van de Eiger, Mönch en Jungfrau. Degenen die van een beetje meer houden, willen misschien hun vaardigheden op het gebied van paragliden, raften op de rivier of canyoning proberen. Maar voor een oogverblindende verbazing moet je de Eiger Trail aan de voet van de noordwand van de Eiger lopen, een bergwandeling met een gemiddelde moeilijkheidsgraad.

Hotspots in Wengen (CH)