Zwitserland

Tarasp (CH)

Over ons Tarasp (CH)

Tarasp is een plaats in het Zwitserse kanton Graubünden, en hoort bij de gemeente Scuol. Tarasp telde eind 2013 als afzonderlijke gemeente 341 inwoners. In 2015 hield de gemeente Tarasp op te bestaan. Grootste plaats in deze gemeente was het kuuroord Vulpera. Tarasp ontstond rond het gelijknamige kasteel, het middelpunt van de heerlijkheid Tarasp, die lange tijd Oostenrijks was en pas in 1803 bij Graubünden kwam.

In het uiterste oosten van de Zwitserse Alpen, vlak bij het grotere Bad Scuol, ligt op een helling, het charmante dorpje Tarasp. Tarasp ligt 1499 meter boven de zeespiegel. Het dorpje is gezellig met enkele typische Engadinerhuizen, het meest in het oog springend is het meertje en het kasteel op de rots erachter.

Tarasp ligt aan de andere kant van de vallei, aan de voet van Piz Pisoc. Het bestaat uit tien afzonderlijke nederzettingen, waardoor het anders is dan elk ander dorp in Neder-Engadin. Niet alleen dat, de architectuur, landschap en religieuze bekentenissen zijn ook anders dan die van zijn buren. Het iconische Tarasp-kasteel werd gebouwd in 1040 en domineert evenzeer het beeld van Unterengadin en de geschiedenis van deze voormalige Oostenrijkse enclave als de krachtigste mineraalwaterbronnen van de regio. De onmiddellijke nabijheid van de kenmerkende 3.000 meter hoge bergen, toegang tot het nationale park, het schilderachtige meer Nair, de Clemgia-kloof of de indrukwekkende Val Plavna zijn andere goede redenen om de andere kant van de vallei te bezoeken.

Hotspots in Tarasp (CH)