België

Stavelot (BE)

Over ons Stavelot (BE)

Stavelot is een mooi en oud dorpje in de provincie Luik. Het dorp grenst aan de rivier de Amblève en dankt zijn naam vooral aan zijn abdij, de abdij van Stavelot. In de 11e eeuw kwam dit dorp tot bloei, dit bracht de abdij verschillende kunstwerken voort. In het oude centrum van stavelot vind je mooie gerestaureerde 18e eeuwse huizen, er is een prachtige oude kerk en een sfeervol marktplein. In de zomermaanden kun je hier prima vertoeven op de terrassen. Ook aan de rivier de Amblève is het in de zomermaanden heerlijk om op de terrassen te zitten.

Vanuit Stavelot kun je goed de provincie Luik met zijn hoge heuvels en diepe dalen ontdekken. Dorpjes zoals Trois-points en Coo liggen op een steenworpafstand. Rondom Stavelot zijn er dan ook verschillende wandel, fiets en autoroutes die je op een verschillende manier kennis laten maken met deze prachtige omgeving.

De mooie gerestaureerde abdij is het gezicht van de stad. De abdij werd in 846 gesticht met de bedoeling om de naburige barbaren te bekeren tot het christendom. De abdij werd in de loop der tijd een zeer belangrijk religieus en bestuurlijk centrum in de regio. De abdij werd in de 19e eeuw herbouwt, maar de oude middeleeuwse resten zijn nog steeds te zien naast de nieuwe abdij.

In de ‘nieuwe’ abdij zijn drie verschillende musea gehuisvest. Een museum over het prinsendom Stavelot-Malmedy, het Guillome Apolinaire museum over deze streekdichter en een museum over het racen op Francorchamps. Ook zijn er met regelmaat wisselende tentoonstellingen te zien. In de zomermaanden zijn er op de oude binnenplaats brocante markten, waar allerlei kunst, kitch en andere spulletjes verkocht.

Hotspots in Stavelot (BE)