Nederlandse Antillen

Sint Maarten (SX)

Over ons Sint Maarten (SX)

Sint Maarten is een wel heel bijzonder eiland in het Caribisch gebied. Het is de enige plek ter wereld waar Nederland aan Frankrijk grenst en het kleinste eiland ter wereld dat aan twee landen toebehoort. De noordelijke Franse helft heeft een onbetwist Mediterraan karakter, terwijl het zuidelijke Nederlandse deel meer internationaal georiënteerd is. De hagelwitte zandstranden op het eiland zijn onovertroffen en de ruim vierhonderd restaurants vormen een vrolijke, culinaire mengelmoes. Kies voor Caribisch genieten met een Nederlands óf Frans tintje.

Het Nederlandse deel van St. Maarten vormt samen met St. Eustatius en Saba de Bovenwindse Eilanden. Het hele eiland is vrijwel rond, met aan de Franse kant een lagune die naar het westen uitsteekt. Hoofdstad van St. Maarten is Marigot (Franse deel) en Philipsburg (Nederlandse deel). St. Maarten ligt ongeveer 900 kilometer ten noordoosten van Curaçao, in de Caribische Zee. Ten zuiden van het eiland ligt Saba, ten westen Puerto Rico en ten noorden Anguilla.

Hoewel St. Maarten een klein eiland is, telt het maar liefst 37 stranden met faciliteiten als eetgelegenheden, watersportcentra, douches en verhuur van parasols en ligbedden. Er is voor elk wat wils, van zeer rustig tot levendig en vol vertier. Het langste en populairste strand is te vinden in het Franse gedeelte bij de Orient Bay. Het is een wit strand waar veel faciliteiten zijn. Strandstoelen en parasollen zijn hier te huur en er kunnen watersporten als jetskiën en parasailen worden beoefend. Andere mooie stranden liggen bij Great Bay, Little Bay, Maho Bay en Oyster Bay in het Nederlandse deel en Grand Case, Nettle Bay en Bay Rouge in het Franse deel.

Schone stranden, goed zwemwater en veilig strandplezier. Dit zijn de kwalitatieve kenmerken van stranden die erkend zijn met het keurmerk de Blauwe Vlag. Dit keurmerk is een initiatief van Foundation for Environmental Education (FEE). Wereldwijd zijn er meer dan 4000 stranden en havens in 49 landen gecertificeerd met de Blauwe Vlag.

De inwoners van St. Maarten komen overal vandaan. Er wonen veel mensen van Afrikaanse komaf op het eiland als gevolg van de vroegere slavenarbeid. De bevolking bestaat daarnaast uit een kleine groep mensen van gemengd Europese afkomst. Vanaf 1960 tot heden is de bevolking op St. Maarten fors toegenomen. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de sterk groeiende toeristenindustrie. Gezien deze toeristenindustrie is het merendeel van de huidige bevolking op dit eiland oorspronkelijk afkomstig van andere Caribische eilanden.

Hotspots in Sint Maarten (SX)