Nederland

Schoondijke

Over ons Schoondijke

Dit landelijke plaatsje ligt op een kruispunt van wegen. Als je van Oostburg komt, moet je hier beslissen: sla ik linksaf richting Breskens, ga ik naar rechts richting IJzendijke of rechtdoor naar Schoondijke. Je kunt natuurlijk ook even pauzeren en het standbeeld van het Zeeuwse trekpaard bewonderen. Dit kunstwerk staat symbool voor de landbouw en werd gemaakt door Philip ten Klooster.

De Stenen Beltmolen is in de Tweede Wereldoorlog gespaard gebleven. Hierover was met de Canadezen een afspraak gemaakt. Wanneer de wieken in de plusstand stonden, betekende dat in geheimtaal dat het verzet er onderdak vond. De molenaar maalt meel op bestelling. De molen is iedere zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend.

Het dorp lag in de Middeleeuwen op een andere plek en wordt tegenwoordig Oud-Schoondijke genoemd. Ten gevolge van militaire inundaties is Oud-Schoondijke verdwenen. Het nieuwe Schoondijke bevindt zich in de Generale Prins Willempolder die in 1652 gereed kwam. Schoondijke is tijdens de Tweede Wereldoorlog vlak voor de bevrijding ernstig getroffen door granaten en vliegtuigbommen. Het dorp is na de oorlog nagenoeg volledig herbouwd in een voor die tijd typisch kaarsrecht stratenplan en typische architectuur. Dit is nog goed te zien aan het voormalige gemeentehuis en de drie kerken in het dorp.

Hotspots in Schoondijke