Zwitserland

S-chanf (CH)

Over ons S-chanf (CH)

S-chanf is een gemeente in het Zwitserse bergdal Oberengadin en behoort tot het kanton Graubünden. Tot de gemeente behoren het hoofddorp S-chanf en de gehuchten Chapella, Cinuos-Chel, La Resgia en Susauna. De dorpen worden gekenmerkt door de karakteristieke Engadiner boerderijen. Ten noorden van ‘Cinuos-Chel vernauwt het dal zich tot een kloof. Hier ligt de brug Punt Ota die de scheiding vormt tussen het Oberengadin en het Unterengadin.

Een intact dorpscentrum, een authentieke cultuur en een natuur voor de deur die zo uniek is, dat het beschermd gebied werd gemaakt: het gehucht S-chanf voor de poorten van het Zwitserse nationale park heeft in voorgaande decennia veel betekenis gekregen voor het toerisme in Oberengadin. Het Val Trupchun is bekend vanwege zijn grote wildpopulatie waaronder steenbokken, reeën, herten, en steenarenden. Het dorpje heeft ondanks het park zonder moeite alle tradities in stand weten te houden.

Vroeger waren het de handelsreizigers die in S-chanf logeerde. Tegenwoordig zijn het natuurliefhebbers die de Val Trupchun willen verkennen – het wildrijkste dal van Europa. Te voet is de natuur hier buitengewoon intens. Zoals bijvoorbeeld op het lange wandelpad naar Livigno, of over de vroegere handelsreizigersroute naar Davos.

’s Winters maakt het gehucht zich extra fraai voor de bezoekers en transformeert het in de finishplaats van de Engadin skimarathon. Tegelijkertijd is het ook het startpunt voor buitengewoon afwisselende langlauftochten, zoals die over het sprookjesachtige bostraject naar Zernez.

Hotspots in S-chanf (CH)