Noorwegen

Risør (NO)

Over ons Risør (NO)

Risør is een gemeente in de Noorse provincie Aust-Agder. De plaats grenst aan Tvedestrand, aan Vegårshei en Gjerstad in Aust-Agder en in het noordoosten aan Kragerø in Telemark. In deze gemeente zijn veel bergen te vinden, en ook veel vaarwater. Mocht je dus gaan varen, dan zie je veelal met groen begroeide bergen, wat een prachtig uitzicht is.

Op zo’n 50 km afstand ligt Raet National Park, waar je kunt genieten van een adembenemend uitzicht. Raet National Park werd opgericht in 2016 en is de eerste in zijn soort in de regio. Het strekt zich uit van Hasseltangen in Grimstad tot Lyngør in Tvedestrand en omvat zo’n 607 km² kusthabitats en de wateren daarbuiten. In Raet National Park beleef je de Skagerrak-kust in een notendop: hardhoutbossen, heide, marsen, weiden en moerassen aan zee, en mariene habitats zoals moddervlaktes, zeegrasweiden en kelpbossen. Het is een gebied dat wordt gekenmerkt door gletsjereigenschappen, met lange kiezelstranden, heuvels, met ijs gepolijste rotsen – zowel afgerond als “walvis-karkas” – en uitgestrekte afzettingen.

Ook ligt Risør vlakbij Gjerstad. Het dorp Gjerstad heeft een houten kerk uit 1848. De kerk, met onder meer een kerkklok uit 1672 gegoten in Amsterdam, is in 2004 gerestaureerd en in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Het dorp ligt aan Sørlandsbanen, de spoorlijn tussen Oslo en Kristiansand, en heeft een station uit 1935.

Hotspots in Risør (NO)