Nederland

Rijs

Over ons Rijs

Rijs is een streekdorp in het zuiden van Gaasterland, vlakbij het IJsselmeer. Begin 16e eeuw was er een uithof van het Sint-Odulphusabdij in Hemelum. In de 17e eeuw werd het heuvelachtige heideterrein naar het Rijsterbos gevormd. Er werd ook een landhuis gebouwd: Huize Rijs.

Het Rijsterbos werd aangelegd in barokstijl met rechte lanen en zijlanen. Het landgoed werd In 1834 eigendom van de adellijke familie van Swinderen. Ze lieten een nieuw slot bouwen en legden een slottuin aan in Engelse landschapsstijl. De hoge slotmuur is nog steeds te bewonderen. Er werd in die tijd ook veel land ontgonnen en productiebos geplant. Het eikenhout werd verkocht aan leerlooierijen. Begin 20e eeuw werden er veel villa’s en hotels gebouwd. De villa ‘Mooi Gaasterland’ uit 1912 is hier een mooi voorbeeld van.

Het Vredestempeltje werd in 1814 gebouwd na de overwinning op Napoleon. Dit fraaie gebouwtje werd in 1944 verwoest door een gecrashte V2-raket. In de buurt van het tempeltje vuurde de Duitse bezetters V2-raketten af. Het tempeltje is na de oorlog herbouwd.

Rijs is al jaren een populaire bestemming voor toeristen. Het is er goed toeven door de vele hotels, chalets, campings en speelparadijs voor kinderen. Wandelend of fietsend is het glooiende landschap van Gaasterland optimaal te beleven. Bij het Mirnser klif, een hoge keileemrug aan het IJsselmeer, wordt veel gekitesurfd.

Hotspots in Rijs