Nederland

Ouddorp

Over ons Ouddorp

Ouddorp, uitgeroepen tot beste badplaats van 2007, is prachtig gelegen aan Noordzee op de kop van het eiland Goeree-Overflakkee. De badplaats ligt in het zuiden van de Nederlandse provincie Zuid-Holland en vormt samen met Stellendam, Havenhoofd en Goedereede de gemeente Goedereede. Ouddorp is op Middelharnis-Sommelsdijk na het grootste dorp van Goeree-Overflakkee. Er wonen ongeveer 6.050 mensen. Rondom het dorp liggen vele kilometers zandstrand, waardoor dit een ideale bestemming is voor strand- en zonliefhebbers. Ook watersporters voelen zich hier helemaal thuis.

Over het ontstaan van het dorp Ouddorp tast men in het duister. Waarschijnlijk zijn de stenen van de hervormde kerk uit 1348 afkomstig van een veel oudere kerk. Mogelijk is het dorp reeds in het jaar 900 ontstaan. Daarmee is Ouddorp ruimschoots het oudste dorp van Goeree-Overflakkee. Landbouw was en is zeer belangrijk. Omdat de grond schraal was zijn de boerderijen klein gebleven. Ouddorp is bekend om zijn ‘ruiters’. Bij het oogsten van de bloemzaden, worden de planten eerst te drogen gelegd op drie bijeengeklemde palen. Hieroverheen wordt een jutezak gespannen. Als de planten voldoende gedroogd zijn, worden ze gedorst voor het zaad.

De visserij is later belangrijk geworden, na de aanleg van de haven. De haven van Ouddorp werd in 1860-1861 aangelegd en is in de loop der tijden uitgebreid. Nu wordt de haven gebruikt als jachthaven.

Hotspots in Ouddorp