Nederland

Oosterbierum

Over ons Oosterbierum

Oosterbierum, gelegen aan de Waddenzee, is een klein dorp. Vanaf de dijk heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Bij helder weer zie je zelfs de eilanden Vlieland en Terschelling liggen.

Van een reeks dorpen in de streek die zijn ontstaan op een strandwal is Oosterbierum het meest oostelijke; vandaar de naam.

Oosterbierum ontstond in de achtste eeuw op een kwelderwal. Van de dorpen in de ‘Bouhoeke’ ligt het het dichtst bij de Waddenzee. De lange-afstands-wandelroute ‘Friese Kustpad’ loopt langs het dorp, maar Oosterbierum staat in Fryslân vooral bekend als start- of eindpunt van de Slachtemarathon. Die werd voor het eerst gelopen in het jaar 2000, de grote reünie van Friezen over de hele wereld. De 42 kilometer lange tocht trekt duizenden deelnemers en toeschouwers en is een begrip geworden in Fryslân. Het eendaagse wandel- en hardloopevenement volgt de middeleeuwse Slachtedyk.

De oude Sint-Joriskerk vormt het middelpunt van het dorp. Op de toren staat een ridder te paard. Volgens een legende redde de ridder Joris een prinses na het doden van een draak. Als beloning vroeg Joris aan alle inwoners van het dorp om zich te laten dopen.

De grond rondom Oosterbierum is zeer geschikt voor tuinbouw en akkerbouw. In het glastuinbouw gebied ten noorden van het dorp worden onder meer orchideeën gekweekt.

Er zijn in omstreken ook vele bezienswaardigheden te bezoeken zoals musea maar je kunt ook boottochten maken.

Hotspots in Oosterbierum