Duitsland

Meisenheim (DE)

Over ons Meisenheim (DE)

Meisenheim Langs de Glan, een van de aftakkingen van de Nahe, ligt de stad Meisenheim. De stad staat vol met oude vakwerkhuisjes en andere bezienswaardigheden. Meisenheim wordt in eerste instantie gebouwd als tweede onderkomen voor de graaf van Pfalz-Zweibrücken. Het Middeleeuwse uiterlijk van de stad levert Meisenheim de bijnamen ‘Pfälzische Rothenburg’ of ‘Röthenburg am Glan’ op.

Van verre is het stadje al herkenbaar en dat is vooral te danken aan de Schlosskirche. Vermoed wordt dat Meisenheim sinds 1000 al een kerk heeft (in 1297 wordt er voor het eerst op papier over gesproken), en dat die kerk tussen 1479 en 1504 omgebouwd wordt tot de huidige Schlosskirche. Loop vooral even naar binnen. De preekstoel is gebouwd in rococostijl en komt uit 1740. Ook het koorgewelf en het orgel zijn het bekijken waard. De grafkapel van de kerk is in de 16e eeuw aangebouwd en bevat grafmonumenten en crypten van 44 leden van de familie Wittelsbach (het Beierse koningshuis).

MeisenheimKortom: genoeg te zien en te bewonderen in Meisenheim. De rondwandeling is goed voor een middagje door de stad heen lopen en als je op de juiste dag komt -niet alles is altijd open-, zijn er ook een paar leuke winkeltjes om even bij binnen te lopen. Bijvoorbeeld een (koffie)kruidenwinkeltje! In Nederland kennen we het niet zo erg, maar in Duitsland is het heel normaal om smaakcombinaties als ‘chocola en aardbei’ aan de koffie toe te voegen. Bij de gemiddelde Edeka kun je er ook potjes van vinden, maar in Meisenheim zit een winkeltje met een uitgebreid assortiment. Het winkeltje zit vlak bij de ingang van het dorp.

Hotspots in Meisenheim (DE)