België

Meise (BE)

Over ons Meise (BE)

Meise ligt in provincie Vlaams-Brabant en het arrondissement Halle-Vilwoorde. Deze gemeente behoort tot de Brabantse Kouters en de Groene Gordel en is de hoofdplaats van het gelijknamige gerechtelijk en kieskanton.

Het noorden van Meise wordt gekenmerkt door een erg gevarieerd landschap met grote weilandcomplexen, bossen, akkers, kasteeldomeinen, statige bomenrijen, natuurgebieden en parken. De loop van de Birrebeek, de Molenbeek en hun zijloopjes geven richting aan het landschap.

In het zuiden van Meise en in delen van Grimbergen en Wemmen is er nog een waardevol open ruimtegebied langsheen de heirbaan, Maalbeek en de Amelgemstraat. Ook daar vind je kasteeldomeinen, bossen en grote landbouwkouters.

Zo vind je in het noorden van Meise het kasteel van Imde, het Impdehof, het Poorthuis van het Neromhof, de Boskapel, het Kasteel van Leefdaal,… Deze gebouwen staan bovendien in prachtige bos- en parkgebieden. In het zuiden, langs de kant van de A12, ligt de Nationale Plantentuin met haar kasteel van Bouchout.

Qua natuur kan je in Meise terecht voor afwisselende agrarische landschappen zoals noordelijke natuurgebieden Birrebeekvallei en de Wolvertemse Beemden. En ten zuiden het beschermd natuurgebied tussen Amelgem ,Ossel en de Oppemse heirbaan met prachtig zicht op Brussel, het Atomium, de Basiliek van Koekelberg, en… de koeltorens van Doel.

Hotspots in Meise (BE)