Duitsland

Lübeck (DE)

Over ons Lübeck (DE)

Lübeck wordt ook wel de koningin van de Hanzesteden genoemd. De naam van de stad was eeuwenlang een synoniem voor vrijheid, recht en welvaart. De stad werd gesticht in 1143 en ademt een middeleeuwse sfeer uit. Het stadsbeeld wordt bepaald door cultuurhistorische bezienswaardigheden zoals bijvoorbeeld de Holstentor.
De Holstentor is een overgebleven toegangspoort (één van de twee). Het is een bouwwerk uit de late gotiek en bestaat uit twee hoge torens met daartussen een toegangspoort. Het werd gebouwd in de 15e eeuw. De poort doet tegenwoordig dienst als museum en staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Door talloze monumenten is de stad een grote trekpleister voor toeristen. De stad beschikt over een vliegveld.

Het ‘Lübisches Recht’ was een verzameling van basisregels betreffende het land,- en zeerecht en gaf de aanzet tot het stichten van zo’n 100 steden rond de Oostzee.
De Hanze werd hierdoor de grootste handelsmacht van deze tijd, met als centrum Lübeck, een metropool van de wereldhandel.

De historische binnenstad van Lübeck is omsloten door water en bestaat uit een groot aantal historische gebouwen uit de tijd van de renaissance, de gotiek, de barok en het classisme. Er staan vijf hoofdkerken in de binnenstad, welke onderdeel zijn van het UNESCO-werelderfgoed en sinds 1987 onder monumentenzorg vallen. Lübeck ligt zo’n 50 kilometer ten noordoosten van de Duitse stad Hamburg.

Lübeck heeft veel te bieden. Eigenlijk is de hele stad één grote bezienswaardigheid.

De stad is bekend van de traditionele productie van marsepein. “Lübecker Marzipan” is door de Europese Unie erkend als beschermde oorsprongsbenaming.

Lübeck is een moderne en gezellige zakenstad, waar zich en grote haven en congrescentrum bevinden. Overdag kun je heerlijk winkelen in de gezellige middeleeuwse binnenstad, in de avond komt de stad tot leven met talloze restaurants, jazz cafés, moderne discotheken en wijn,- en bierkelders.

Hotspots in Lübeck (DE)