Nederland

Loenen aan de Vecht

Over ons Loenen aan de Vecht

De dorpskern van Loenen is vanwege de goed behouden gebleven historische bouwwijze sinds 1966 een beschermd dorpsgezicht. Het middelpunt van dit beschermd dorpsgezicht is de 600 meter lange dorpsstraat die parallel aan de rivier de Vecht loopt, met de daaraan gelegen monumentale panden en de dominerende kerk waarvan het oudste gedeelte van vóór 1300 dateert. Het is bijvoorbeeld erg leuk om Loenen te verkennen vanuit een sloepje.

Loenen aan de Vecht was de hoofdstad van de voormalige gemeente Loenen en heeft sinds de tweede helft van de vorige eeuw een beschermd stadsgezicht. Het oudste nog bestaande deel van Loenen aan de Vecht stamt uit de dertiende eeuw maar het dorp bestaat al sinds de 10 de eeuw. De omgeving van het dorp wordt echter al sinds de ijzertijd bewoond. In de omgeving van het dorp hebben door de eeuwen heen meerdere landgoederen kastelen en buitenplaatsen gestaan. De meeste hiervan hebben de tand des tijd niet doorstaan maar sommige zoals de buitenplaats Nieuwerhoek zijn nog steeds in volle glorie te bezichtigen.

De grote kerk van Loenen aan de Vecht is een zogenaamde Pseudobasiliek waarvan het oudste deel uit de dertiende eeuw stamt. In de eeuwen hierna zijn er meerdere verbouwingen en uitbreidingen geweest. De scheve toren van de kerk is rond 1500 gebouwd en na een hevige brand in 1945 weer geheel in originele staat gerestaureerd. De toren staat bijna 80 centimeter uit het lood en zakt langzaamaan steeds verder weg. De oude ophaalbrug over de Vecht is nog steeds in gebruik en gaat met regelmaat open voor de pleziervaart.

Hotspots in Loenen aan de Vecht