Tsjechië

Karlsbad (CZ)

Over ons Karlsbad (CZ)

Karlsbad is een stad in het westen van Tsjechië in de gelijknamige regio. De stad, die de naam draagt van keizer Karel IV, kreeg vooral bekendheid als kuuroord voor de hoge adel in de 18e en 19e eeuw.

Dit stadje is het beroemdste van alle prachtige kuuroorden die Tsjechië rijk is. Het is prachtig gelegen in de heuvels van noordwestelijk Tsjechie, niet ver van de grens met Duitsland. In Karlsbad zelf, en in de directe omgeving, ontspringen zo’n 60 warme bronnen, die hun ontstaan danken aan het feit dat zij onder aan de voet van het Ertsgebergte liggen. Daar heeft zich in de loop der tijd vulkanisch gesteente ontwikkeld. De warme bronnen leveren het geneeskrachtige zout- en zwavelhoudende water op dat vooral een gunstige werking heeft op de spijsvertering en de stofwisseling.

De reputatie van Karlovy Vary gaat terug tot de 14e eeuw toen de Boheemse vorst Karel IV tijdens zijn hertenjachten de bronnen met heilzame werking ontdekte. Het water bracht het kuuroord in de 18e en 19e eeuw internationale bekendheid. Vele beroemdheden bezochten Karlovy Vary: Tsjaar Peter de Grote, keizerin Maria Theresia van Oostenrijk en Beethoven om maar wat te noemen. Van de middeleeuwen tot bijna het einde van de 16e eeuw bestond een kuur voornamelijk uit het nemen van baden in het heilzame warme water.

Hotspots in Karlsbad (CZ)