Nederland

Huizen

Over ons Huizen

Hoewel de visserij pas aan het eind van de 17e eeuw één van de hoofdmiddelen van bestaan werd, staat Huizen bekend als voormalig vissersdorp. Voor die tijd waren vooral landbouw en huisnijverheid een belangrijke levensbron. Huizen kreeg in de 14e eeuw haar naam, omdat zij het eerste dorp in het Gooi was dat stenen huizen had.

Het leuke stadje is een bezoek meer dan waard. Het ligt midden in de Gooise natuur en is omgeven door bos, heide, water en leuke dorpjes. Dankzij deze vele bezienswaardigheden is er voor een ieder wat wils. Bent u graag aan het water, dan zit je hier goed. Bij lekker weer kunt u heerlijk vertoeven aan de Huizer stranden. Door het ondiepe water zijn deze ook zeer geschikt voor kleine kinderen en surfers.

Naast het strand is ook bij de Oude Haven veel vermaak te vinden. Hoewel Huizen maar kort een vissersdorp is geweest, herinnert nog veel aan die tijd. Je kunt bijvoorbeeld een tocht over het Gooimeer maken met een Huizer Botter. Deze botter is een Oudhollandse platbodem die in 1934 van stapel liep bij de scheepswerf van Janus Kok.

Door de bossen en over de hei kun je uitgebreid wandelen en fietsen. Geniet van de afwisselende natuurgebieden in Huizen. Wandelaars kunnen hun hart ophalen in de Gooise bossen. Een bijzondere wandeltocht is de route: Gooise bossen en heiden van Laren-Tafelberg-Huizen. Voor fietsers zijn de Gooilustroute en de Erfgooiersroute zeer aan te raden.

Hotspots in Huizen