België

Houffalize (BE)

Over ons Houffalize (BE)

Houffalize ligt in het noordelijke deel van de provincie Luxemburg. Het dorpje ligt aan de oevers van de Ourthe. Het is een leuk klein toeristisch dorpje in het hart van de Ardennen. Houffalize is vooral erg in trek bij mountainbikers. Het dorp is jarenlang het decor geweest voor de wereldkampioenschappen mountainbiken. Nog steeds worden hier met regelmaat wedstrijden en wereldcups georganiseerd. Zowel voor beginnende mountainbikers als voor de gevorderde mountainbikers zijn er in de bossen mooie mountainbikeroutes.

Het is een oud dorp, veel van de oude huizen en kastelen van het dorp zijn door de eeuwen heen verloren gegaan. De oude Sint-Catharinakerk met daarin de gisant van Diederik II van Houffalize is één van de oudste gebouwen uit het dorp. Dit grafmonument stamt uit de 12de eeuw na Christus en is nog steeds in een perfecte staat. Tijdens de slag om de Ardennen is Houffalize zwaar getroffen, ter herinnering hieraan staat op Place Roi Albert nog steeds een Duitse tank.

Houffalize kent een relaxte sfeer en de meeste vakantiegangers komen hierheen om vooral actief bezig te zijn, want kent zelf heeft het dorp namelijk weinig historische attracties. De stad werd in de winter van 1944 bijna geheel in puin gelegd door de gevechten tussen de geallieerden en de Duitsers. Het gebrek aan historische oudheid wordt gecompenseerd door de hoeveelheid wandelroutes in en om Houffalize. De actieve vakantieganger kan zichzelf hier prima vermaken. In de avond zijn er een paar kleine, gezellige cafés waar je een Belgische biertje kunt drinken en een hapje kunt eten. Daarnaast kun je door de centrale ligging gemakkelijk vele andere attracties van de Ardennen ontdekken.

Hotspots in Houffalize (BE)