Nederland

Heerenveen

Over ons Heerenveen

Heerenveen is een gemeente in de Nederlandse provincie Friesland. Gemeente Heerenveen heeft zestien officiële dorpen, ruim 50.000 inwoners die voor het overgrote deel in de hoofdplaats Heerenveen wonen. Het centrum van Heerenveen in ontstaan en gebouwd in de 16e eeuw en is daarmee de oudste wijk van Heerenveen.

Heerenveen is het oudste veenkanaaldorp van Nederland. De plaats is in 1551 ontstaan op het kruispunt van de Heeresloot (officieel, Fries: Hearresleat, vroeger: Heerensloot) en de Schoterlandse Compagnonsvaart. Hier lag ook de Heereweg, de verbindingsweg Zwolle-Leeuwarden.

Waar denk jij aan als je aan Heerenveen denkt? Waarschijnlijk komt sport als eerste bij je op. Door het schaatsen, voetbal en turnen is de term Sportstad niet eens zo gek want Heerenveen is ’n Gouden Plak! Een sportgemeente, met sc Heerenveen, Sportstad en Thialf, waar bekende sporters vele medailles halen. Daarnaast is Heerenveen dynamisch en ondernemend. Denk aan de vestiging van de zuivelreuzen op het bedrijventerrein.

In Heerenveen hoef je je geen moment te vervelen. Ga naar één van de schaatswedstrijden in het Thialf of ga zelf een rondje schaatsen op de meest bekende ijsbaan van Nederland. Zwemmen en vissen doe je in recreatiegebied De Heide. Ga je liever winkelen? Leef je uit in het centrum, of bezoek de markt op woensdag en zaterdag!

Hotspots in Heerenveen