België

Hasselt (BE)

Over ons Hasselt (BE)

Hasselt is de perfecte locatie voor een citytrip: trendy boetieks, hippe shops, boeiende musea, zonnige terrasjes, lekkere restaurants, kunstige galerijen. En dit alles op wandelafstand! Deze stad is een van de Hanzesteden, een stad met een rijke geschiedenis. Dit alles zie je ook zeker terug in de stadskern, mooie panden, gezellige pleinen en smalle straatjes. De Japanse tuin is een prachtige tuin ontworpen in een complete Japanse stijl, je kunt uren in deze tuin rondwalen en je laten overvallen met de schitterende natuur van Japan. Een groot fan van studio 100, neem een tripje naar plopsa indoor! Een leuk dagje uit voor jong en oud!

De hoofdstad van de Belgische provincie Limburg timmert hard aan de weg om favoriet te worden en te blijven als citytrip. De Bourgondische invloeden die je er veelvuldig kunt ervaren helpen hier uitstekend aan mee. Hasselt heeft namelijk in verhouding best veel goede restaurants, maar ook gezellige bars en een lekker compact centrum waar je leuke winkels treft. Hierom wordt het ook wel de “Stad van de Smaak” genoemd. Daarnaast worden er regelmatig leuke evenementen georganiseerd waarvan Pukkelpop inmiddels de meeste bekendheid geniet. Dit festival staat bol van internationale en regionale acts die de vele duizenden bezoekers laten genieten.

De oorsprong van de stad Hasselt ligt ergens in de zevende eeuw en verwijst naar de ‘Hazelaren’. Als onderdeel van het graafschap Loon werd de stad al snel een plek waar veel handel werd gedreven. De uitstekende ligging aan de handelsroute tussen Luik en en hoge noorden zorgen namelijk voor vele passanten met uiteenlopende handelswaar.

De verandering van de naam Loon in Limburg werd omstreeks de negentiende eeuw een feit. Niet veel later werd Hasselt gekozen tot de hoofdstad van het Belgische Limburg en al snel groeide het uit zijn voegen. Verspreid over de stad zijn nog een aantal details of verwijzingen naar het verleden te vinden. Een mooi voorbeeld hiervan zijn het Hasselts begijnhof, het Provincieraadsgebouw en de net buiten Hasselt gelegen Abdij van Herkenrode. Door de enorme groei van de stad is men er niet onderuit gekomen om enkele nieuwe functionele gebouwen te vervaardigen. Het stadhuis werd bijvoorbeeld al snel te klein en ook het gerechtsgebouw heeft inmiddels een nieuwe plek veroverd. Maar gelukkig zijn er nog genoeg details te bespeuren die het verhaal van de stad vertellen.

Hotspots in Hasselt (BE)