België

Han-sur-Lesse (BE)

Over ons Han-sur-Lesse (BE)

Han-sur-Lesse is een klein dorpje, maar heeft een grote naamsbekendheid. Han-sur-Lesse ligt op een kalksteenmassief waarin de rivieren de Lesse en de Lomme al eeuwenlang verdwijnen om er grotten uit te snijden. In de bosrijke omgeving van is het heerlijk wandelen.

Het dorp kent slechts een handvol woonhuizen. De rest is gevuld met hotels, cafés, restaurants en één kerk. Net zoals in veel van de andere dorpen in de Ardennen heeft Han-sur-Lesse een oorlogsmonument voor zowel de Eerste als de Tweede wereldoorlog, want ook in Han-sur-Lesse hebben deze oorlogen hun sporen achtergelaten.

In Han-Sur-Lesse zijn de grotten van Han zijn één van de belangrijkste toeristische attracties van de Ardennen. Al sinds de 19e eeuw komen hier avonturiers om de druipsteengrotten te bewonderen. De grotten zijn ontstaan door de rivier de Lesse die hier door de rots heen stroomt. Deze baanden zich een weg door het kalksteen waardoor grote ruimtes en tunnels ontstonden. De grote stalagmieten en stalactieten die je hier vindt ontstonden door het regenwater wat van bovenaf door de rots heen drupte. Dit regenwater loste op in druipstenen zijn weg naar beneden, zodra ze in contact kwamen met de lucht in de grot, werd het omgezet in hard kalksteen. Zo ontstonden de soms metershoge zuilen in de grot. Met de groeisnelheid van soms maar 2 tot 3 centimeter per eeuw zijn een aantal van deze druipstenen dus honderden duizenden jaren oud.

Hotspots in Han-sur-Lesse (BE)