België

Durbuy (BE)

Over ons Durbuy (BE)

Durbuy wordt vaak het ‘kleinste stadje ter wereld’ genoemd. Je kunt het middeleeuwse stadje namelijk letterlijk in vijf minuten te voet doorkruisen. Het is één van de mooiste plekjes in het zuiden van het land.

Durbuy ligt in Belgisch Luxemburg, in het hart van de Ardennen in Belgïe. De ronde vorm van de stad komt doordat er ooit een rivier volledig omheen stroomde. Oorspronkelijk was Durbuy een eilandje, goed beschermd door het kasteel, het water en de grote stadsmuur van 550 meter lang en meer dan 6 meter hoog.

Gelegen op de grens met de Condroz, de Famenne en de Ardennen, bezit het stadje Durbuy een verrassend cultureel en natuurlijk erfgoed. De leefomgeving en het landschap zijn het resultaat van de bijzondere geografische ligging en de geologische omstandigheden.

Het kleine stadje ligt op de Calestienne, een smalle kalksteenstrook die de overgang vormt tussen de lager gelegen Famenne en de hoger gelegen Ardennen met haar leistenen heuvels. Een blik op de kalkstenen huizen, begrensd door de rivier en beschermd door de ingesneden heuvels, is adembenemend. Deze kleine beboste heuvels versmallen de bedding van de rivier die het hier moeilijker heeft om door te stromen.

Durbuy is ingesloten in een smalle vallei, omgeven door bossen en water. Dit maakt van Durbuy een ideale plek om tot rust te komen, te ontspannen en van de natuur te genieten tijdens één van de vele outdoor activiteiten die hier worden aangeboden: zoals wandelen, paardrijden, kajakken, kanovaren, reuze labyrint en adventure sporten.

Durbuy en de omliggende dorpen hebben een stevige reputatie wat betreft prestigieuze hotels, gastronomische restaurants en brasseries. Chef-koks toveren met hedendaagse en traditionele gerechten, voortdurend op zoek naar een juiste balans tussen lokale en seizoensgebonden producten, hier en daar exotisch getint.

Hotspots in Durbuy (BE)