Nederland

Delft

Over ons Delft

Delft, Zuid-Holland

Delft, wat ben je leuk! Wil je een weekendje weg of dagje uit in eigen land? Dan is deze charmante prinsenstad wat ons betreft echt een aanrader. Duik in de rijke historie, ontdek de leukste hotspots en slenter door de sfeervolle straatjes. Deze stad kent door haar status als studentenstad en historische stad een keur aan culturele evenementen en gelegenheden. Zo heb je de beestenmarkt, bij het oude stadhuis, waar je heerlijk op een terras kan genieten of rondom bij 1 van de leuke boetiekjes kunt winkelen. Ook kan je je verdiepen in de rijke geschiedenis van de Oranjes en Nederland – bezoek Royal Delft!

Delft is ontstaan aan een gegraven waterloop, de ‘Delf’, en heet daar ook naar; delven betekent graven. Op de verhoogde plaats waar deze ‘Delf’ de kreekwal van het dichtgeslibde riviertje de Gantel kruiste, was, vermoedelijk sinds de 11e eeuw, een grafelijke vroonhof gevestigd. Delft was mede hierdoor een belangrijk marktcentrum, wat nog te zien is aan de omvang van het centrale marktplein.

Delft heeft een historische binnenstad. Parallel, en grofweg in noord-zuidrichting, lopen de grachten Oude Delft en Nieuwe Delft. Tussen deze beide grachten in staat, op wat vermoedelijk de oudste bebouwde locatie van de stad is, de Oude Kerk met haar karakteristieke toren. Die toren wordt de ‘Oude Jan’ genoemd. Nabij de Oude Jan bevinden zich het Gemeenlandshuis van Delfland met een gotische gevel en het Prinsenhof.

Hotspots in Delft