Nederland

Dalfsen

Over ons Dalfsen

Dalfsen is een dorp en gemeente in de provincie Overijssel, en ligt nabij Zwolle. Deze plaats werd wereldnieuws na de vondst van enkele prachtige archeologische objecten in 2015. Tijdens het archeologisch onderzoek voorafgaand aan het bouwrijp maken van de locatie, stuitten archeologen op historische artefacten, die nu bekend staan als ‘De Schat van Dalfsen’. Er zijn voorwerpen aangetroffen uit zowel de tijd van de Hunebedbouwers (2900 v.Chr) als de Merovingen (500 n.Chr). Met straatnamen als ‘Trechterbeker’ en ‘Middeleeuwen’ wordt blijvend eer aan de oorspronkelijke bewoners gedaan. In de openbare ruimte is plaats voor archeologie.

Ieder jaar is er het Sallands Bakfeest. Dit is een feest voor jong en oud in een verwarmde feesttent. Voor weinig geld veel plezier met een diversiteit aan artiesten.

Ook is in Dalfsen kunstenaar Bob Radstake sinds 2014 bezig met de bouw van een ‘levend huis’, door wijze van een huis bestaand uit een constructie van bomen. Uiteindelijk is zijn doel een compleet dorp met dit soort huizen te realiseren.

Sinds 2016 staat duurzaamheid centraal. Zo wordt er in de wijk Oosterdalfsen bijvoorbeeld geen gasleiding aangelegd. Om de woning zonder gas te verwarmen zijn verschillende betrouwbare technieken beschikbaar, zoals het toepassen van een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen. In de woonwijk wordt veel aandacht besteed aan openbaar groen, waarbij het oorspronkelijke essenlandschap met de bestaande steilranden en singels behouden blijft.

Hotspots in Dalfsen