Duitsland

Cuxhaven (DE)

Over ons Cuxhaven (DE)

Op de menukaart in de restaurants staan “Holländische Mattjes” (haring), “Holländer Soße” (hollandaise saus) en echte “Holländische Pommes” (patat). Vanuit Noord-Nederland is het slechts rond de 300 kilometer rijden over rustige snelwegen en je bent in een heerlijk vakantieoord. Anders dan de badplaatsen aan onze Noordzeekust. Maar zeker niet minder!

Je kunt de ligging van deze stad vergelijken met die van Den Helder. Aan drie zijden omgeven door de zee. Links de Waddenzee en boven en rechts de Noordzee. Al zal de Duitser je verzekeren dat links de Weser stroomt en rechts de Elbe. Door de ligging, omgeven door water, is Cuxhaven een ideale badplaats. Helaas niet met brede zandstranden, wat dat betreft kijkt de Duitser met een jaloerse blik naar ons Noordzee-strand. De strookjes strand, die er rond Cuxhaven zijn, worden dan ook gekoesterd. Er staan honderden felgekleurde rieten strandstoelen op, die voor het merendeel voor een heel seizoen zijn verhuurd.

Aan de westkant, de waddenkant dus, valt er niet veel te zwemmen. Zelfs bij vloed kabbelen de golfjes maximaal tot kniehoogte en kan er dus alleen sprake zijn van pootjebaden. Maar ook dat heeft zijn charme: door dat ondiepe water en de vlakke bodem kun je honderden meters vanaf de kust de zee in lopen. En bij eb heet dat dan opeens “wattlaufen”. En dat doen de Duitsers dan ook in grote menigte.

Wie van de ene kant van Cuxhaven, met leuke terrasjes en winkeltjes, naar de andere kant wil, dit is waar de havens zijn, moet op de fiets zo’n kleine 10 kilometer afleggen. Je fietst tussen de zee en de zonnende badgasten door richting stadscentrum en havens. En omdat de vaargeul vlak langs de kust loopt, zie je de zeereuzen (enorme containerschepen, maar ook prachtige witte cruisers, zo hoog als flatgebouwen) zo dicht langs je varen, dat je het gevoel hebt ze aan te kunnen raken.

Hotspots in Cuxhaven (DE)