Nederland

Budel

Over ons Budel

Budel is een dorp in de gemeente Cranendonck in de Nederlandse provincie Noord-Brabant, gelegen ongeveer 25 km ten zuiden van Eindhoven. Het dorp heeft een gunstige ligging aan de snelweg A2 en in Budel heb je ook het vliegveld Kempen Airport.

De plaats is omringd door een agrarisch gebied. Ten noordwesten stroomt de Buulder Aa, en ten oosten stromen de Weergraaf en de Bosloop, die beide worden opgenomen door de Buulder Aa.

Uniek, zelfs naar Nederlandse begrippen, is dat Budel nog vijf bijzondere grenspalen bezit. Deze bevinden zich aan de Zwarteweg, de Bergbosweg, de Stationsweg, de Asbroekweg en de Meemortel. Vier van deze palen zijn nog origineel, één exemplaar is enige jaren geleden opnieuw gemaakt. De palen laten het wapen van genoemde instelling zien: een schild met klimmende leeuw en zeven pijlen op twee gekruiste ankers en de letters PPP, die betekenen: “Pugno Pro Patria”, ofwel: “Ik vecht voor het vaderland”.

Dat vaderland was de Republiek der Verenigde Nederlanden. De palen markeerden namelijk de staatsgrens die in 1648 bij de Vrede van Münster ontstond toen de Meierij aan dit gebied werd toegevoegd. Aan deze grens werden diverse ‘douanekantoren’ gevestigd, onder andere een te Budel. De palen werden vermoedelijk in 1662 geplaatst.

Hotspots in Budel