Noorwegen

Bergen (NO)

Over ons Bergen (NO)

Bergen is de ideale start- of eindplek voor je vakantie in Noorwegen. De stad is een stop voor (cruise)schepen die langs de kust varen. De stad is de op één na grootste stad van Noorwegen, maar toch geeft Bergen het gevoel van een provinciestad met haar gemoedelijke sfeer. Het ligt midden tussen de prachtige fjorden van Noorwegen, wordt omgeven door zeven bergen en staat bekend om de karakteristieke kleurrijke huisjes in de haven. De haven is daarom het middelpunt van de stad waar er zich het meeste afspeelt, en is ook de ideale uitvalsbasis om de spectaculaire Noorse fjorden te ontdekken. De stad wordt niet voor niets de ‘Gateway to the Fjords’ genoemd.
De zeven bergen die rondom het stadscentrum liggen, de hanzewerf, de vismarkt, en een van de belangrijkste evenementen die op de Noorse culturele agenda staan, het “Bergen International Festival”, welk jaarlijks wordt gehouden, hebben allemaal bijgedragen aan de naam en sfeer van Bergen.

Bergen was in de Middeleeuwen één van de belangrijkste steden ik het Hanzeverbond, en voor enkele honderden jaren was Bergen het centrum van de handel tussen Scandinavië en de rest van Europa. De hanzewerf Bryggen is het belangrijkste erfgoed van deze tijd, en vandaag de dag kan men hier nog steeds een belangrijk deel van de restaurants, kroegen, ambachtelijke winkels en historische musea vinden die de stad rijk is. In de straten van Bryggen achter de kleurrijke huisjes lijkt het wel een modern openluchtmuseum. Er is street art, graffiti, muurschilderingen en werken van Banksy. Er worden zelfs graffitiwandelingen georganiseerd in deze kunstige stad.

De Bergenaren zijn een trots volk, die deze trots op hun stad en haar rijke geschiedenis en tradities graag uitdragen. Ongeveer 10% van de Bergenaren zijn student, wat een leuke, studentikoze sfeer aan de stad geeft. Naast alle musea, galerieën, culturele evenementen en eetgelegenheden die de stad rijk is, maakt dit ook dat Bergen een leuke, levendige stad is, waar de zee en de natuur altijd dichtbij is.

De twee bekendste bergen waar de stad door wordt omringd zijn Fløyen en Ulriken. Mount Fløyen is één van de drukst bezochte recreatiegebieden van heel Noorwegen. Het grote voordeel van deze 320 meter hoge berg is dat hij zo eenvoudig vanuit de stad bereikbaar is. Er lopen diverse wandelroutes vanuit Bergen naar de hoogste plekken van Mount Fløyen, maar wie dat wil die kan ook gewoon de kabeltram pakken die je in pakweg vijf tot zes minuten naar boven brengt.

Er is dus voor ieder wat wils in deze prachtige stad, of dat nou een cultuurtrip is of een wandeling door de bergen maken.

Hotspots in Bergen (NO)