Nederland

Beemster

Over ons Beemster

Beemster, dat vooral bekend staat om de heerlijke Beemster Kaas, is de eerste zogenaamde polder in Nederland die werd teruggewonnen uit een meer, waarbij het water door windmolens uit het meer werd gehaald. De Beemster polder werd gedroogd en het land werd verdeeld onder investeerders. Sindsdien is de Beemster een symbool voor de manier waarop Nederlanders hun land zelf hebben ingericht.

Het bleek dat de landbouwgrond zo goed was dat het project toen als een economisch succes beschouwd werd, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Heerhugowaard.

Vanwege de unieke verkaveling en het uitzonderlijke voorbeeld van een door de mens geschapen architectonisch ensemble en landschap, bekroonde de UNESCO in 1999 Droogmakerij De Beemster met het predikaat werelderfgoed. De Stelling van Amsterdam, ook een werelderfgoed, loopt voor een deel door De Beemster. Een unieke combinatie van twee werelderfgoederen

Het werelderfgoedpredikaat is een kwaliteitscertificaat. Het is de feitelijke bevestiging dat Beemster als woon- en werkgemeenschap en uniek cultuurlandschap een eigen identiteit bezit waarin nut, noodzaak en schoonheid zich moeiteloos verenigen. De Beemster was het eerste grootschalige landschapsproject in de wereld waarin het principe van de Gulden Snede van Da Vinci (de Man van Vetruvius) volledig werd toegepast. Deze is nu nog steeds terug te vinden in De Beemster. Het grondgebied van de gemeente Beemster omvat het gehele cultuurlandschap van UNESCO werelderfgoed droogmakerij De Beemster. Daarin liggen het centrumdorp Middenbeemster en de woonkernen Noordbeemster, Westbeemster en Zuidoostbeemster.

De Beemsterpolder is de thuisbasis van CONO Kaasmakers, maker van het Beemsterkazenmerk. Deze kaas is gemaakt van melk afkomstig uit de Beemsterpolder.

Het pittoreske dorp Zuidoostbeemster ligt vlak bij Purmerend en groeide vanaf 1850 langzaam uit tot dorp. Er wonen vooral gepensioneerde veeboeren uit Purmerend die nog zo verknocht waren aan de Purmerveemarkt dat ze dicht in de buurt wilden wonen. Begeef je in Oudhollandse sferen, en een beetje als god in Frankrijk met een wijntje en Nederlands kaasje.

Hotspots in Beemster