Nederland

Assen

Over ons Assen

Stad van Bartje, het TT-Circuit, de Nieuwe Kolk en hoofdstad van de provincie Drenthe. Assen is een gezellige stad in het noorden van Drenthe, enkele kilometers verwijderd van Groningen. In de winkelstraten van Assen kun je fijn shoppen, en overal zijn terrasjes en restaurants te vinden waar je even op adem kunt komen.

In 1259 werd het nonnenklooster Maria in Campis of Mariënkamp verplaatst van Coevorden naar wat tegenwoordig het centrum van Assen is. Het grootste deel van de toen gegraven singels is later gedempt, maar de huidige straatnamen (Gedempte Singel, Noordersingel, Oostersingel en Zuidersingel) herinneren er nog aan. Het klooster werd in 1602 opgeheven, waarna het hoofdgebouw in gebruik werd genomen als vergaderplaats voor onder andere het College van Gedeputeerden. Later in de 17e eeuw ontstond er een echte nederzetting binnen de singels. Pas laat in de 18e eeuw werd Assen uitgebreid tot buiten dit gebied. Het voorheen vrij onaanzienlijke Assen werd pas rond die tijd een aantrekkelijke woonplaats voor de welvarenden in de provincie. Voorbeelden van opmerkelijke woonhuizen zijn Huize Overcingel en het Witte Huis.

Het bekendste kenmerk van Assen is de TT, de jaarlijkse motorrace op het TT-Circuit Assen. Het is tevens het grootste eendaagse sportevenement van Nederland. Traditioneel werd de motorrace altijd in het laatste weekend van juni verreden. Voor het evenement is het TT Festival; met van vrijdag op zaterdag de TT Nacht, waarin bezoekers uit de regio en uit allerlei landen de Asser binnenstad bezoeken. Met ingang van 2016 worden de races op de laatste zondag in juni verreden.

Hotspots in Assen