Nederland

Alkmaar

Over ons Alkmaar

Alkmaar is een leuke stad op een halfuur rijden van Amsterdam en een kwartier van het Noordzeestrand. In het oude centrum vind je veel monumenten, grachten, musea, terrassen en winkels.

De stad staat bekend als de Kaasstad. Al eeuwenlang wordt van april tot en met september op de vrijdagochtend de wereldberoemde kaasmarkt gehouden. Het is een echte Noord-Hollandse traditie die veel reuring en gezelligheid met zich meebrengt.

Bezoekers van over de hele wereld komen langs om deze kaasmarkt te aanschouwen. De kleurige hoeden van de kaasdragers, het handjeklap van de kaashandelaren en de levendige markt eromheen maken een bezoek aan de Alkmaarse kaasmarkt tot een leuk dagje uit.

Maar naast kaas kun je nog veel meer te beleven. Door een mooie stadswandeling te maken ontdek je de meest bijzondere plekjes van Alkmaar. Op die manier leer je van veel over de Alkmaarse historie en de helden van weleer die de stad groot hebben gemaakt. Een andere goede manier om de binnenstad te ontdekken is aan boord van een rondvaartboot.

Je kunt ook verschillende goed onderhouden musea bezoeken. Zoals het Stedelijk Museum Alkmaar, maar ook het Hollands Kaasmuseum en het Biermuseum zijn zeker een bezoek waard. En wat dacht je van het Beatlesmuseum.

Voor de lunch zijn kun je in het centrum op zoveel verschillende plekjes terecht, dat het moeilijk kiezen is. Bij zonnig weer kun je neerstrijken op één van de terrassen die de stad rijk is.

Natuurlijk kun je in deze stad ook goed winkelen, want niet alleen de grote winkelketens zijn hier goed vertegenwoordigd, daarnaast vind je ook genoeg bijzondere boetiekjes. Vooral de straten van ‘d’Oude Stad’, zijn populair bij de shopaholics. In de monumentale panden van dit oudste stukje van de stad komen de allerleukste ondernemingen van de regio samen.

Hotspots in Alkmaar