Frankrijk

Aire-sur-la-Lys (FR)

Over ons Aire-sur-la-Lys (FR)

Aire-sur-la-Lys ligt op de grens van Vlaanderen en Artois. Deze stad heeft de charme van oude steden met smalle straatjes met gevels van de 17e en 18e eeuw. Prestigieuze architectonische gebouwen getuigen van een rijk historisch verleden.

Het land van dit gebied komt in grote lijnen overeen met de Leie-vallei en meer in het bijzonder, bij de uitgang van de rivier van de heuvels van Artois, het invoeren van de vlakte van de Leie. Aire is daarom in contact tussen twee regio’s: de Boven- en Benedenlanden.

Het Hoogland, waarvan de hoogten groter zijn dan 20 m, lijkt ten westen van de lijn Racquinghem – Garlinghem – Aire – Lambres – Isbergues. Dit is de oostelijke uitval van de Artois-heuvels. Hoogtes stijgen langzaam op in het gebied en liggen niet meer dan 40 m ten noorden van Wittes. Het is een zacht glooiend landschap dat de terroirs van Saint-Martin, La Jumelle, Rincq, Saint-Quentin en Cohem kenmerkt.

De Laaglanden, ten oosten van de vlakte van Leys, begint met widdebrouck, Neufpré, lenglet. De hoogtes zijn minder dan 20 m, dus het is het land van water. Veel sloten draineren de sector naar de Leie, wiens koers lange tijd door de man is rechtgezet.

De stad Aire sur la Lys ligt op 230 km van Parijs, op 58 km van Arras (de hoofdstad van het departement) en op 65 km van Lille, op 60 km van Calais, op 58 km van Boulogne-sur-Mer, het gebied sur-la-Lys is bijna op gelijke afstand van de grote stedelijke centra van de regio Nord-Pas-de-Calais en de A26 via de uitwisseling van Thérouanne 10 km, en via de Aire wordt doorkruist door de voormalige RN43 en ligt halverwege Saint Omer en Bethune. De stad ligt eigenlijk op het kruispunt van de driehoek Parijs-Londen-Brussel; deze drie hoofdsteden zijn inderdaad minder dan drie uur rijden van de stadslucht.

Hotspots in Aire-sur-la-Lys (FR)